Μέσω διαδικτύου και μάλιστα με πλήρη αθλητικό ρεπορτάζ - Panos Thrakiotis|: | ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ στο YOUTUBE
ΣΟΥΦΛΙ
AUTO GAZ
ΚΩΣΤΑΣ
pthrakiotis@gmail.com
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
ΔΗΜΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
HOME

Κορυφαίο Αντάμωμα ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΩΝ, φίλων της ΘΡΑΚΗΣ,

0 σχόλια
Κορυφαίο Αντάμωμα ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΩΝ,
φίλων της ΘΡΑΚΗΣ, 
φίλων της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ με

προσφυγικά έθιμα, δρώμενα, χορούς, τραγούδια, 
παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, πανέμορφες φορεσιές


ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
(από το Μεγάλο Ζαλούφι στο Σαράκιοϊ) – Ρήγιο
Το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης δημιουργήθηκε επί Τουρκοκρατίας από τη συνένωση των οικισμών Κιρτζά, Γκριτζά, Κοτζά και Μπουγιούκ Ζαλού, που κατοικούνταν από αρβανιτόφωνους Έλληνες και ονομαζόταν από τους Τούρκους Σαλιλέρκιοϊ. Σημερα ονομάζεται Κιρτζάσαλι. Υπαγόταν εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Αδριανούπολης και διοικητικά στον καζά της Μακράς Γέφυρας (Ουζούν Κιοπρού).
Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα αρβανιτόφωνοι Έλληνες, ονομαστοί μάστορες στην κατεργασία της πέτρας, με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο και συγκεκριμένα από το χωριό Βιθκούκι της Κορυτσάς. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στους οικισμούς Τσιαλίκ, Ζουλούφι, Τσεσμέ Γκιοκές, Οροζούν Κοκοσίτ, Μπουλακλάρ και Καβά Μπουρνάρ και μετέπειτα στο Μεγάλο Ζαλούφι.
Το Σεπτέμβριο του 1922, όταν όλος ο Ελληνορθόδοξος πληθυσμός εκδιώχθηκε από την Ανατολική Θράκη, οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες της περιοχής έζησαν έναν ακόμα ξεριζωμό. Παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν πέρασαν από τον ποταμό Έβρο στη Δυτική Θράκη, είτε από την ιστορική ξύλινη γέφυρα κοντά στο Πύθιο, είτε τη νύχτα μέσα από το ποτάμι.
Πρώτος προσωρινός σταθμός των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν αργότερα στο Ρήγιο (Σαράκιοϊ), ήταν το χωριό Γιαννούλη της επαρχίας Σουφλίου. Το Μάρτιο του 1923 οι υπόλοιποι αρβανιτόφωνοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στα χωριά Νέο Χειμώνιο, Σάκκος, Καβύλη, Κλεισσώ, Δίκαια και μερικές οικογένειες στα χωριά Ασημένιο Πύθιο, Θούριο, Σοφικό, Λυκόφη και Απαλός. Αρκετοί ωστόσο προτίμησαν να μετακινηθούν στη Μακεδονία και συγκεκριμένα προς τα χωριά Νέα Πέτρα, Κοίμηση, Θολό, Παραλίμνι και Νεοχώρι του νομού Σερρών και στο Καλοχώρι κοντά στη Θεσσαλονίκη.
Τότε λοιπόν οι πρόγονοί μας δημιούργησαν και το χωριό μας, το ΡΗΓΙΟ. Ρήγιο είναι η πρόσφατη οναμασία του χωριού, παλιά λεγόταν Σαράκιοϊ διότι υπήρχε χτισμένο ανάκτορο, μεγάλο τζαμί, είχε και έχει χαμάμ απομεινάρια του υπάρχουν μέχρι σήμερα. Εδώ γεννηθήκαμε εμείς και τα παιδιά μας. Και η ιστορία μας μάς ακολουθεί σήμερα όπου κι αν βρισκόμαστε, είτε εδώ στο χωριό, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας.


e-mail:  pthrakiotis@mail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο, ή στείλε μήνυμα στο pthrakiotis@gmail.com

 • Thats blogger template

  www.thrakiotis.com

  To Nέο σου Αθλητικό portal με ειδήσεις και νέα για το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα στη Θράκη Ενημέρωση με άποψη χωρίς φωνές και υπερβολές

 • choosing webhost for a blog

  Δείτε όλα τα βίντεο

  Χωρίς οπαδικά γυαλιά, με “καθαρή ματιά” και αντικειμενικότητα!

 • Α ΕΒΡΟΥ 2016-16

  Α ΈΒΡΟΥ 2016-

  Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν.ΣΚΟΡ/ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

 • Blogger widgets and plugins

  ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΒΡΟΥ 2016-17

  Η ιστοσελίδα thrakiotis.com απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό το οποίο έχει σαν κοινό παρονομαστή την αγάπη του για τη Θράκη τον αθλητισμό τον πολιτισμό