Responsive Ad Slot

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Α ΕΒΡΟΥ

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ Α ΕΒΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α ΕΒΡΟΥ 2016-17

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΕΒΡΟΥ ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ Β ΟΜΙΛΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 2016-17

ΖΩΝΤΑΝΑ Α.Ε.Δ -ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-ΜΑΡΤΙΟΥ

Για επικοινωνία: pthrakiotis@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας ώστε να ειδοποιήστε για την ζωντανή ροή μας απευθείας στο Youtube!!!

Συνολικές προβολές σελίδας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

LIVE TRAFFIC

ΖΩΝΤΑΝΑ Α.Ε.Δ -ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Οι γονείς του πατέρα μου, Δημήτρης Δαλάτσης και Μαρία Μαλκούκη, Αρβανίτες. Οι πρόγονοί τους βρέθηκαν από τα ψηλά βουνά του Βιθκουκίου της Βορείου Ηπείρου το 1769 στην Ανατολική Θράκη. Τον Οκτώβρη του 1922 πέρασαν το ποτάμι και μετά το Χάντζιας βρέθηκαν στο Τυχερό. Μου πήρε δέκα χρόνια να βρω τα ίχνη των Αρβανιτών, να χαράξω την πορεία τους, να ακολουθήσω τα βήματά τους και να βιώσω νοερά την σπουδή της Πολιτείας να τους επιβάλει να απομάθουν την γλυκιά τους διάλεκτο ("γκλιούχα ι ζόγκουτ"="η γλώσσα των πουλιών", έτσι αποκαλούσαν οι ίδιοι τη διάλεκτό τους). 
Η μοίρα το έφερε και μαζί με τους Αρβανίτες στο Τυχερό να βρεθούν 5 οικογένειες Ποντίων. Οι 4 από το Καρς του Καυκάσου (Μεταλλίδης, Κοσυφίδης, Παναγιωτίδης, Κοσίδης) και η πέμπτη, η οικογένεια Λιανίδη, από την ηρωική Σάντα του Πόντου, σκαρφαλωμένη μέσα στα σύννεφα των βουνών νοτίως της Τραπεζούντας,σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, εκεί που το τίμημα του αέρα της ελευθερίας από τον Τούρκο δυνάστη ήταν η μάχη με τα στοιχειά της φύσης.
Από εκεί καταγόταν ο παππούς μου (πατέρας της μητέρας μου), Κώστας Λιανίδης (1907-1957) και λίγο πιο πάνω, από το Σοχούμ της σημερινής Γεωργίας στον Καύκασο, η γιαγιά μου, Φωτεινή Μουρατίδου (1908-1984). Έτσι βρέθηκε στο Τυχερό η οικογένεια του Δαμιανού Λιανίδη με τον μικρό τότε Κώστα και τα τέσσερα αδέρφια του. 
Επόμενο βήμα στην αναζήτησή μου ήταν να βρω την πορεία της οικογένειας Λιανίδη από την Σάντα του Πόντου στην Ελλάδα. 
Σήμερα οι απόγονοι της οικογένειας ζούνε οι περισσότεροι στην Αλεξανδρούπολη. Ένας από αυτούς είναι η ξαδέρφη μου, η Αλεξάνδρα Γκουλιάμα ( Alexandra GL), δισεγγονή της αδερφής του παππού μου, της Ευθυμίας Λιανίδου. Μαζί με την Αλεξάνδρα κάναμε μία πολύμηνη έρευνα για τους προγόνους μας αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα: έρευνα σε αρχεία, σε παλιά βιβλία, συνεντεύξεις μεγάλων σε ηλικία συγγενών, συλλογή φωτογραφικού υλικού και κάθε οικογενειακού αρχείου που θα βοηθούσε την έρευνα. Αισίως, φτάσαμε στο τέρμα το οποίο είναι ένα βιβλίο 282 σελίδων. Στο φωτογραφικό παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν πολλές φωτογραφίες των μελών της οικογένειας στο Τυχερό Έβρου, καθώς και καταγραφές για το χωριό όπως βρέθηκαν σε πηγές της εποχής (εφημερίδες, κρατικά αρχεία και λοιπά έντυπα). 
Την επόμενη Κυριακή 7/12/2014 στις 6 το απόγευμα παρουσιάζουμε το βιβλίο μας, στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 337). Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο, ή στείλε μήνυμα στο pthrakiotis@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ' ΝΕΑ